Ιρλανδικά σέττερ με θήραμα το μπεκατσίνι​

Ιρλανδικά Σέττερ με θήραμα το Μπεκατσίνι
1o Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα

Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα για ιρλανδικά σέττερ | Ιρλανδία 2017

Στις 11 Μαρτίου είχα την χαρά να ενημερωθώ από τον γραμματέα του  IRSC, ότι το πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα για ιρλανδικά σέττερ με θήραμα το μπεκατσίνι, θα γίνει στην Ιρλανδία στους βάλτους γύρω από το Άθλον, στις 08 και 09 Νοεμβρίου.

Ενημέρωσα άμεσα τους φίλους και λάτρεις της φυλής και αποφασίσαμε άμεσα ότι θα παρακολουθήσουμε το γεγονός από κοντά. Παναγιώτης Θάνος, Άκης Μπούτας, Πέγκυ Ματέου και φυσικά ο υπογράφων το κείμενο αποτέλεσαν την ομάδα από Ελλάδα.

Βγάλαμε εισιτήρια, ετοιμάσαμε τα σακίδια μας και στις 07 Νοεμβρίου ήμασταν στο αεροπλάνο για Δουβλίνο. Φτάσαμε βραδάκι κατά τις 20:00,  νοικιάσαμε αυτοκίνητο και ξεκινήσαμε για την πόλη Άθλον και για τελική στάση το ξενοδοχείο Shamrock.

Άφιξη στο ξενοδοχείο, στο οποίο μας περίμεναν οι φίλοι. Αφήσαμε τα πράγματα μας στο δωμάτιο, στο μπαρ του ξενοδοχείου για κάνα δύο μπυρίτσες για χαλάρωση και έπειτα ύπνο, για να είμαστε ξεκούραστοι το πρωί. Το  περπάτημα στους βάλτους θα είναι αρκετά κουραστικό, παρόλο που περπατάς σε επίπεδο έδαφος και όχι σε βουνό όπως έχουμε συνηθίσει στην Ελλάδα.

Πρωινό στα γρήγορα έτσι ώστε να μη χάσουμε την πρωινή ενημέρωση, κατόπιν στον αύλιο χώρο του ξενοδοχείου για τις αναμνηστικές φωτογραφίες και αναχώρηση για τους βάλτους. Εκεί συναντηθήκαμε με φίλους σχεδόν από όλη την Ευρώπη και όχι μόνο… Αυστραλία, Αργεντινή, Αμερική, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Ιρλανδία, Ιταλία, Γαλλία και φυσικά η παρέα από την Ελλάδα.

Βγήκαν οι λίστες με τους σκύλους που θα αγωνιζόντουσαν χωρισμένους σε τρεις ομάδες (είχε παράλληλα και αγώνα του τοπικού πρωταθλήματος) και ξεκίνησαν, η κάθε μία για τον τόπο της.

Ακολουθήσαμε την μία από τις δύο ομάδες, φτάσαμε στους βάλτους ετοιμαστήκαμε στα γρήγορα, πήραμε τους σκύλους και ξεκινήσαμε.

Το τερρέν εξαιρετικό. Μπεκατσίνια σε πολύ καλούς αριθμούς. Όλοι οι σκύλοι είχαν πολλές ευκαιρίες να συναντήσουν θήραμα και να μας δείξουν τις ικανότητες τους και τον τρόπο  με τον οποίο χειρίζονται το  συγκεκριμένο θήραμα. Δυνατοί, γρήγοροι σκύλοι και με πολύ καλή αίσθηση θηράματος, μας έδειξαν ότι γνωρίζουν καλά το μπεκατσίνι. Πιστοποίησαν για ακόμη μία φορά ότι το ιρλανδικό σέττερ γεννήθηκε για κυνήγι, για αυτό το θήραμα και μάλιστα σε αυτό το εξαιρετικά δύσκολο τερρέν. Θα ήθελα να τονίσω εδώ, ότι δεν υπάρχει η εμπειρία στη χώρα μας σχετικά με το κυνήγι του μπεκατσινιού κάτι το οποίο μας εντυπωσίασε ακόμη περισσότερο.

Τελειώνοντας τα ζευγάρια συγκεντρωθήκαμε και οι τρεις ομάδες για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της πρώτης μέρας και πήραμε το δρόμο για το ξενοδοχείο στο οποίο θα ακολουθούσε το επίσημο γεύμα της εκδήλωσης.

Φαγητό στις 21:00 και συνέχεια στο μπαρ του ξενοδοχείου όπου  συζητήσαμε αυτά που είδαμε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Κουρασμένοι αλλά ευτυχισμένοι πήραμε το δρόμο για το δωμάτιο. Ύπνο για να είμαστε έτοιμοι για τη δεύτερη μέρα. Πέρασε η βραδιά χωρίς να το καταλάβουμε. Πρωινό στα γρήγορα και φύγαμε για τους βάλτους. Ακολουθήσαμε πάλι τους ίδιους κριτές έτσι ώστε να δούμε και τα υπόλοιπα σκυλιά. Μπεκατσίνια άφθονα, περισσότερα από την πρώτη μέρα. Όλοι οι σκύλοι είχαν ευκαιρίες να μπουν στη βαθμολογία. Κάποιοι σκύλοι πήραν πόντους, κάποιοι όχι. Το θέαμα όμως, εξαιρετικό. Αφού έτρεξαν όλοι οι σκύλοι συγκεντρωθήκαμε πάλι για τα τελικά πλέον αποτελέσματα. Ανακοινώθηκαν οι νικητές, δοθήκαν τα έπαθλα και πήραμε το δρόμο για το ξενοδοχείο. Το βράδυ βόλτα στην πανέμορφη πόλη του Άθλον, φαγητό σε παραδοσιακό εστιατόριο, ένα ποτό στην παλαιότερη Παμπ του κόσμου και στο ξενοδοχείο για ύπνο, το πρωί ξεκινούσε το ταξίδι της επιστροφής.

Τελειώνοντας θα ήθελα να πω ότι ήταν μία εμπειρία ζωής. Ευγενικοί άνθρωποι, φιλόξενοι, πάντα πρόθυμοι να σε βοηθήσουν με το χαμόγελο πάντα στο πρόσωπο τους. Η οργάνωση όλης της εκδήλωσης, από την αρχή μέχρι το τέλος με μια λέξη, εξαιρετική. Και βέβαια δεν μπορώ να μην αναφέρω το πολύ καλό ξενοδοχείο από όλες τις απόψεις (καθαριότητα, εξυπηρέτηση, τιμές κτλ ) και τον χορηγό της όλης εκδήλωσης Mr. Bill Connolly (Chief Operations Officer) της εταιρείας τροφών Red Mills.

Συγχαρητήρια στο ΙIRSC και σε όσους βοήθησαν για να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση και ένα μεγάλο ευχαριστώ που μας έδωσαν την ευκαιρία να επισκεφθούμε τη χώρα τους και να δούμε την αγαπημένη μας φυλή στον τόπο όπου γεννήθηκε.

Δείτε επίσης

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Πρακτικού Κυνηγιού 2022 – Ιρλανδικά Σέττερ
Ετοιμαστείτε για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Πρακτικού Κυνηγιού του 2022 Ιρλανδικών Σέττερ στις 09 με 11 Σεπτεμβρίου στην Ιταλία.
Ακύρωση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2022 στην Πέρδικα
Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 2022 στην Πέρδικα​ από το σύλλογο Irish Red Setter της Ιρλανδίας δεν θα πραγματοποιηθεί το 2022.
irishspring-moncenz-2021
Το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα πέρδικας 2021 ύστερα από αξιολόγηση της κατάστασης που επικρατεί με τον ιό Covid 19, ανακοινώθηκε ότι δεν θα πραγματοποιηθεί ούτε φέτος (2021).
Τερέν του Ανοιξιάτικου Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ιρλανδικών Σέττερ – Γαλλία
Ακυρώνεται το πρωτάθλημα Ιρλανδικών «Printemps Irlandais» 2020 λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ευρώπη.